Először gyermekként ismerkedtünk a megfelelő tisztelettel készült kenyerek és kalácsok remek ízeivel, amik szorgos kezek munkájával készültek a búbos kemencében. Igen, megfelelő tisztelettel! Tisztelni kell az alapanyagot, amit a Föld ad nekünk, abban a valójában, ahogy természetesen megterem. Mindig fontos volt és fontos is lesz, miből dolgozunk. Nagy gonddal figyeljük és válogatjuk meg termékeink összetevőit és mindig csak a legjobbat választjuk.
Ahogy a megfelelő hőmérsékleten előkészített és megfelelő hőmérsékleten összeállított tészta átmegy egy technológiai folyamaton és a végeredmény egy foszlós kalács, egy könnyed bukta, egy ropogós sercli, mindig örök marad!
A herteket először 3 kg-os kenyércipókkal vetettük be, aranybarna remekek sültek a kemencében. Mikor az asztalra került egy finom töltött káposzta vagy pörkölt, mellé hatalmas karéj kenyérszeletet vágtunk, laza, könnyed bélzettel, cserepes héjjal.
Az igény mára erősen differenciálódott. Végig kísértük és igazodtunk, előre mutató inspirációt adtunk az idő haladtával a termékszerkezet átalakulásában. Változtak az egyedi igények, az élettanilag eltérő sajátosságokkal bíró termékek fókuszba kerültek, a felhasználható alapanyagok tárháza erősen felduzzadt.
Egyedi termékek kerülnek az otthonokba Anyának, Apának, a gyermeknek és Nagymamának, Nagypapának. Egy asztalon láthatjuk a csíráztatott magvakból készült termékeket a klasszikus kakaós csigával, a fekete kenyérrel, az allergénmentes lekvárokkal … és így tovább.
A termékek fuzionáltak! Együtt van jelen a múlt és a jelen egy termékben! A tradíció az innovációval!
A pékségünk tudatos felelőssége a jövőért nem több, mint figyelni a jó alapanyagokra, a környezettudatos gyártási folyamatokra úgy, hogy élettanilag megfelelő termékekkel perceket vagy akár órákat, napokat, éveket teszünk hozzá kék bolygónk és lakosainak életéhez!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod temporum dolor sit
adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.
Az élesztő eredete: régen a kovász használatával és a “titokzatos erjesztés” által jelentősen javult a termékek minősége, az élesztő oxigén jelenlétében és oxigén nélkül is életképes. Ha van oxigén, az élesztő szaporodik; ha nincs oxigén, elkezd erjedni. Az erjedés időtartamának nagy hatása van a termékek ízére is. Az élesztő lényegében a sütési hajtóerőről, valamint a kenyér- és a péksütemények élvezeti értékéről szól. A cél, hogy a kenyeret és pékárut “porózus” tésztából készítsék el. Ez a következőképpen érhető el: az élesztősejtek a tésztában található cukorból gázt (széndioxidot) termelnek. A gáz a tésztában marad, ezáltal a tészta mérete megnő (megkel). Ez a folyamat felelős a lazított bélzetért. Az így kialakult struktúra a sütés során stabilizálódik.
A vad élesztők: a liszt természetes módon is tartalmaz mikroorganizmusokat. A jelenlévő (vad)élesztők és baktériumok, amelyek ecet- és tejsavat termelnek, a kovászkészítés során szaporodnak el. Ez eredményezi a jellegzetes “kovászos-kenyér-ízt”.
1995 óta a Kornspitz® Bio-minőségben is kapható. Ugyanúgy, mint a “klasszikus” Kornspitz® esetében itt is az osztrák termőföldek legjobb terményei kerülnek kizárólag felhasználásra. A felhasznált nyersanyagot rendszeres állami ellenőrzés alá vetnek, így garantált a biogazdálkodásokból való származásuk. Bio-búza, rozs- és szójatöret, teljes kiőrlésű bio-rozskovász, biolisztek, só és bio-fűszerek gondoskodnak az összetéveszthetetlen ízért. Kimagaslóan magas, több, mint 7%-os élelmirost tartalommal rendelkezik. 20 éves létezése óta talán emiatt is vált az egészségtudatos fogyasztók egyik kedvencévé.
Természetesen ősgabona - tönkebúza, a kamut és az alakor – „Ősmagvas kenyerem”
Tönkebúza - hazája a Közel-Kelet, Közép-Európában az árpával és alakorral együtt terjedt el. A tönkebúza és az alakor tönkölyfélék. A magot egy kemény héj fogja körbe, a pelyva. Ez óvja meg az értékes magot a káros környezeti behatásoktól, és egyidejűleg a gabona hosszabb tartósságát is biztosítja. Az érett magok a cséplés során sem esnek ki az őket körülvevő pelyvából. Mivel a hozamot alig lehet műtrágyázással növelni, ezért ez egy ideális gabonaféle a biogazdálkodás számára.
A tönkebúza táplálkozás-fiziológiai tulajdonságai
A tönkebúza nagyon sok béta-karotinoidot tartalmaz. Ezek a másodlagos növényi anyagok közé tartoznak, amelyek antioxidánsként hatnak, és ezáltal a szabad gyököket le tudják kötni, amelyek a szervezetben újra és újra “hulladékként” képződnek, és szerepet játszanak a rák kialakulásában.
Alakor - Az alakor hazája az Eufrátesz és a Tigris közti terület, jellemző a hasas, lágy mag, valamint a sárgás liszttest. Az alakorból készült kenyerek ezáltal sárgás színűek és lágy, diós ízük van.
Az alakor táplálkozás-fiziológiai tulajdonságai
Gazdag B-vitaminokban, magnéziumban, vasban, foszforban és cinkben. Említésre méltó magas karotinoid-tartalma is, amely természetes antioxidánsnak számít. Ezen kívül az alakor a búza-allergiások számára is egy érdekes alternatíva.
Kamut - A kamut a mai kemény búza ősi rokona, a kamut a kenyérnek lágy, diós ízt kölcsönöz. A feldolgozás során ez az ősmag hasonló tulajdonságokat mutat, mint a rozs. A keményítő különleges tulajdonságai késleltetett retrogradációt (a korábban elcsirizesedett keményítő visszaalakulása) okoznak, ezáltal a pékáru elképesztően sokáig friss és finom marad.
A kamut táplálkozás-fiziológiai tulajdonságai
A kamut 20-30%-kal több fehérjét tartalmaz, mint a hagyományos búza. Jó minőségű zsírsavakat, könnyen emészthető szénhidrátokat tartalmaz, valamint 30-35%-kal több magnézium és cink van benne, mint a modern búzafélékben. Különösen figyelemre méltó a magas szeléntartalma.
A szemünkkel is eszünk, és a közösségi média, a gasztro-fotózás és a divatos snack-kenyerek világában ezek a növényi hatóanyagok nem csak az egészségünk miatt kedveltek, olyan anyagokról van szó, amelyeket látni (színük miatt), szagolni (illatuk miatt) és ízlelni (csípősségük miatt) lehet. A karotinoidok színezik sárgára a sárgarépát, a sütőtököt vagy a sárgabarackot, az allicin gondoskodik a fokhagyma és a hagyma tipikus ízéről, valamint az antocianinok felelnek a vörös-kék pigmentációért. Lilakáposzta, padlizsán, articsóka, kékszőlő, áfonya, cseresznye vagy akár az ősi gabonafajta, a PurPur®-búza, amelyet újra felfedeztek, mind tele vannak ezekkel a hatóanyagokkal, melyeket szívesen használunk gyártási folyamatinkban.
Gyakran pont fordítva gondolkodunk ama mottó mentén, hogy “a sok sokat segít”. Mi mégis azt állítjuk, hogy pont az ellenkezőjét kellene előtérbe helyezni. Az emberi energiaszükségletet világszerte mindössze 30 haszonnövény fogyasztása fedezi! Annál szebb, hogy sok helyen újra felfedezik a „régi”-t. Feledésbe merült gyümölcs- és gabonaféléket, mint a PurPur®-búza vagy az arónia (fekete berkenye) bogyók. Újra termesztik, és így még több változatosságot hoznak az asztalunkra.
A “SZUPERBOGYÓ” aróniában (magyarul fekete berkenye) nem csak rengeteg rost, C-vitamin és ásványi anyag van, hanem a többi bogyós gyümölcs mellett ez is a szupersztárok közé tartozik, ha antociánokról van szó. A hazai szuper-ételek közé sorolják, és többek között süteményekbe, pékáruba/ciabattába és (édes) snack-szeletekbe is belerakják.
Ahogy a téli álom tavaszi fáradtságba fordul, eljön a Powerfood ideje! A nagyszerű ebben, hogy már régóta meghódította konyháinkat, asztalainkat és uzsonnás dobozainkat. A Powerfood fogalmára – ugyanúgy mint a Superfood esetében is – nincsen táplálkozástudományi vagy jogi definíció. Superfood alatt olyan ételeket értünk, amelyek különleges illetve különösen sok összetevőt tartalmaznak. Ezért is nagyon kívánatosak az egészségünk és jó közérzetünk szempontjából. Alapvetően azonban 3 olyan fontos kritérium van, amely egy élelmiszert igazi Powerfood-dá tesz: a zsírsavak kiváló minőségű összetétele, koncentrált vitaminok és másodlagos növényi hatóanyagok, magas rosttartalom. Ezért szívesen használunk chia- vagy bazsalikommagvakat, dióféléket.
Egyik élelmiszer sem mindent-tudó, ezért a kiegyensúlyozott és változatos kenyér és péksütemények struktúra az egészségtudatos életmód alfája és omegája. Egy vagy több Superfood élelmiszerrel ráteheti az i-re a pontot az étrendjét illetően, és igazi power-rel indulhat tavasz!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod temporum dolor sit
adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod temporum dolor sit
adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod temporum dolor sit
adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.
Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod temporum dolor sit adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.
Ball tip biltong pork belly frankfurter shankle jerky leberkas pig kielbasa kay boudin alcatra short loin.
Jowl salami leberkas turkey pork brisket meatball turducken flank bilto porke belly ball tip. pork belly frankf urtane bilto
Address: 262 Milacina Mrest Street.
Phone: +84 3333 6789.
Tax: +04 3333 6789.
Email: support@yoursiteurl.com
Website: www.yoursiteurl.com